Lyssna på sidan Lyssna

11 miljoner från Trafikverket ska få fler att gå och cykla säkert i Sävsjö

Publicerad:

Sävsjö kommun är en av de kommuner som får medfinansiering från Trafikverket, när de beviljar nya stadsmiljöavtal. 11 miljoner kronor blir det som ska användas för utbyggnad av gång- och cykeltrafik i centrum.

Sävsjö kommun ansökte i våras om medfinansiering för åtgärder för utbyggnad av gång- och cykeltrafik i centrum. Nu har beskedet kommit att Trafikverket beviljar kommunen medfinansiering på 11 miljoner kronor. Det är 50 procent av den totala kostnaden. Att kommunen går in med lika mycket pengar är en förutsättning för att få finansieringen beviljad.

– Sävsjö är en av de minsta kommunerna som har beviljats pengar. Det känns därför extra roligt att vi får denna möjlighet att vara med och bidra i omställningen för en hållbar utveckling, samtidigt som vi skapar en attraktiv centrummiljö för våra invånare. Kanske kan vår kommun inspirera andra, säger Emma Nordstrand, samhällsbyggnadschef på Sävsjö kommun.

Det här ska pengarna användas till:

  • Delar av Ljungagatan och Västra Järnvägsgatan i Sävsjö blir smalare för att ge plats för gång- och cykelvägar.
  • Fler hastighetssäkrade gång- och cykelpassager kommer byggas för att uppnå bättre framkomlighet och öka känslan av trygghet.
  • På Stora Torget anläggs ett cykel- och gångstråk. Stråket syftar till att skapa en tydlig färdriktning för cyklister och gående som passerar i riktningen från Köpmangatan mot tunneln under järnvägen. Det ska i sin tur göra centrummiljön mer trafiksäker för oskyddade trafikanter.
  • Fler parkeringsplatser för cyklar anläggs.

Framförallt ska åtgärden främja säkerheten för de barn som bor väster om järnvägen och som går i skolan på östra sidan om järnvägen, så att de kan ta sig till skolan på ett tryggare och säkrare sätt.

Läs mer på Trafikverkets sida om stadsmiljöavtal (extern webbplats) Länk till annan webbplats.

Läs Trafikverkets nyhet den 1 juni om beviljade stadsmiljöavtal (extern webbplats) Länk till annan webbplats.

Kontakt:

Emma Nordstrand, samhällsbyggnadschef
emma.nordstrand@savsjo.se 0382-154 13