Lyssna på sidan Lyssna

Borgerlig vigsel

En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag. Vigsel förrättas utav någon av kommunens vigselförrättare som utses av Länsstyrelsen.

bröllopsblommor

Vad innebär en borgerlig vigsel?

En borgerlig vigsel är en ceremoni som sköts av en kommun. Ceremonin är neutral och innehåller inte några religiösa inslag. Länsstyrelsen är den instans som utser borgerliga vigselförrättare för respektive kommun. Uppdraget är personligt och är inte kopplat till ett visst förtroendemannauppdrag eller till en anställning inom kommunen.

Ceremonin är kort och varar oftast bara i några minuter. Har du några speciella önskemål för din ceremoni så kan du kontakta din utsedda vigselförrättare.

Vigselförrättare i Sävsjö kommun

Följande fyra personer är utbildade och förordnade av länsstyrelsen. De har rätt att förrätta vigslar i Sävsjö kommun eller på andra orter i landet.

Per Danielsson
Jan Holmqvist
Sofie Andersson
Villemo Askemyr Adén

Plats

En borgerlig vigsel innebär en kort ceremoni i Kommunalhuset i Sävsjö eller på annan plats om vigselförrättaren har möjlighet till detta.

Hur gör man när man vill gifta sig?

Ansök om hindersprövning före vigseln

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Länk till annan webbplats. Tänk på ansöka i god tid då Skatteverket har andra handläggningstider. Vid en hindersprövning prövar Skatteverket om det finns några hinder för vigseln. På Skatteverkets webbplats kan ni hämta blanketten "Ansökan om hindersprövning". Länk till annan webbplats.

Ni kan även hämta andra blanketter hos Skatteverket om ni planerar att byta efternamn Länk till annan webbplats..

Skicka in intygen till kommunen

Ansökan om hindersprövning och övriga blanketter ska undertecknas och återsändas till Skatteverket. Efter cirka en vecka får ni hemskickat "Intyg vigsel" och "Intyg hindersprövning".

Dessa originalintyg ska ni sedan skicka till kommunkansliet i Sävsjö kommun. Tänk på att intygen är giltiga i fyra månader. Senast en vecka före ert fastställda vigseldatum ska vi ha fått era intyg. 

Skicka orginalintygen via post till:

Sävsjö kommun
576 80 Sävsjö

Vittnen

Vid en vigsel ska alltid två myndiga vittnen vara med. Det innebär att vittnena måste vara 18 år eller äldre. Meddela kommunkansliet senast en vecka innan vigseln vittnenas namn och adress. Om ni använder kommunens e-tjänst för att boka er borgerliga vigsel kan ni fylla i denna information redan vid bokningen.

Om ni inte har egna vittnen kan Sävsjö kommun hjälpa till med att ordna vittnen, förutsatt att ni väljer att ha vigseln på en vardag och i Kommunalhuset. Detta medför ingen extra kostnad.

Kostnad

En borgerlig vigsel i Sävsjö kommun är kostnadsfri.

Legitimation

Inför er vigsel så ska du och din partner ha med en giltlig legitimation.

Boka vigsel genom e-tjänst

Du bokar enkelt vigsel genom vår e-tjänst. För att använda e-tjänsten för att boka borgerlig vigsel måste du eller din partner ha en mejladress samt e-legitimation (Bank-ID).

Om du inte har en e-legitimation så kan du kontakta Sävsjö kommuns växel för att boka en borgerlig vigsel.

Kontakt

Sävsjö kommun

Djurgårdsgatan 1
576 80 Sävsjö
kommun@savsjo.se
0382-152 00

Telefontid

Telefonväxeln är öppen vardagar 8.00–16.00, Lunchstängt 12.00-13.00

Dag innan helgdag, klämdagar och trettondagsafton har växeln begränsad öppettid enligt särskild annonsering.