Logga Visitsavsjo
Lyssna på sidan Lyssna

Biologisk mångfald i Sävsjös Trädgård

Blomning från vår till höst, växter som drar till sig insekter och träd som hyser lavar, svampar och fåglar. Den biologiska mångfalden gror i Sävsjös Trädgård.

Olika är bra

Visste du att hela 90 procent av våra växter och blommor behöver hjälp av djur för att pollineras, växa och sprida sina frön? För att det här samarbetet ska fungera bra behövs olika sorters blommor så att det finns pollen och nektar under en lång säsong. Det behövs också många olika sorters pollinerande insekter som
tycker om och kan komma åt pollen och nektar från olika sorters blommor. Det här tankesättet präglar planeringen av rabatter, perker och planterinar i Sävsjös Trädgård.

Viktigt både nu och i framtiden

Sävsjös Trädgård arbetar aktivt både för att själva bidra till den biologiska mångfalden och för att inspirera fler kommuninvånare att också hjälpa till. Johanna Mattsson är en av de parkarbetare som ritar, planerar och planterar i Sävsjös Trädgård. Hon menar att mångfalden är viktig både nu och i framtiden.
– Det blir svårare och svårare att få tag i växter och frön. Små odlare köps upp av stora kedjor och då minskar sortimentet och variationen. Vi vet ännu inte allt, om allt som växer. Vi har mycket forskning kvar att göra, exempelvis om vi vill hitta härdiga sorter som inte behöver besprutning.

Växter från Grönt Kulturarv

Många av växterna som används i Sävsjös Trädgård är beställda från Grönt kulturarv, Sveriges Lantbruksuniversitets program för odlad mångfald. Här finns gamla växter som kan ha följt med i generationer, som lämnats in av allmänheten, testats och provodlats.
– Vi försöker få med minst två sorter därifrån i varje rabatt som vi renoverar. Det bidrar både till den biologiska mångfalden och hjälper till att bevara en kulturell historia. Dessutom är de gamla sorterna ofta härdigare och klarar angrepp bättre, berättar Johanna Mattsson.

Livet under jord

Men det handlar inte bara om blommor och blad. Livet under ytan är minst lika viktigt.
– Jag har ett nördintresse för jord, skrattar Johanna och berättar att de på senare år testat att direktkompostera.
Perennerna klipps ned på plats i rabatten i stället för att fraktas till komposten, och blir till näring för sina ättlingar nästkommande år.
– Vi behöver tänka ”hur gör naturen”. Det skapar en levande jord där maskar drar ner syre och gör jorden porös. Dessutom sparar vi på transporterna, menar Johanna.

insektshotell

Mer att se och göra

Puffar

  • Kvinnliga händer håller i mobiltelefon som visar presentkortsappen Cityplay.

    Köp ett presentkort

    Här kan du köpa digitalt presentkort.

  • Sävsjö Camping

    Sävsjö camping

    Välkommen till vår fina camping! Här kan du tälta, bo i stuga, spela minigolf...

  • Kyrka vid Häradsväg

    Sävsjö Häradsväg

    Utmed vägen passerar du en rad intressanta platser som Eksjöhovgård, Komstad,...

  • Butiker längs med kullerstensgata i Sävsjö centrum.

    Våra tätorter

    Kolla in vad som är sevärt och på gång i Sävsjö, Rörvik, Stockaryd och Vrigstad.

  • Jenny Almqvist och Anna Frej cyklar i skogen i Vrigstad.

    Cykla i Sävsjö kommun

    Det finns många fina småvägar och leder att cykla på i Sävsjö kommun. Här hit...