Lyssna på sidan Lyssna

Kläder för alla väder

Många lager håller kroppen varm

Det är bättre att klä barnen i många tunna lager än i några få tjocka. Många lager kläder håller kroppen varm. Luften mellan lagren isolerar, genom att lägga till eller ta bort lager kan man lätt anpassa klädseln till temperatur och aktivitet. Blir de för varma är det också viktigt att kunna öppna vid halspartiet så att man kan släppa ut överskottsvärmen, annars börjar de svettas och blir blöta inifrån. Fuktiga kläder leder bort värmen fortare än torra.

Flerskiktsprincipen

Inre skiktet

Det är underkläderna som sitter närmast kroppen, som ska hålla kroppen torr.
Undertröjan får gärna vara med lång ärm. Vid kallt väder bör inte små barn ha bomullsmaterial närmast huden, varken i underkläder, sockor eller vantar. Bomull suger åt sig fukt från kroppen och stannar där. Ett svettigt barn blir därför inte tillräckligt avkylt när det är varmt. Istället kyls fukten utifrån och den kalla våta bomullen får barnen att frysa. Ullfiber och konstfiber/silke transporterar fukt bättre än bomull, vilket gör att svettiga barn kyls och frysande barn håller värmen.

Mellanskiktet

Mellanskiktet håller kroppen varm. Det kan vara en skjorta och/eller en eller flera tröjor gärna som går ner till höften/låren. Ull värmer bra och har god temperaturreglerande förmåga. Fleece och fiberpäls har hög värmekapacitet och leder bort fukt effektivt. Använd långa underbyxor och tjocka yttersockor om det behövs

Ytterskiktet

Ytterskiktet skyddar kroppen mot vind och väta. Det är långbyxor och jacka eller overall i fuktavvisande material. På fötterna är det bra med rejäla kängor eller allvädersstövlar med klack, så att gummibandet från byxor/overallen blir kvar.
Välj en mössa som inte är för tjock till att börja med. Ta på halsduk/bluffpolo och vantar, dubbla om det behövs. Tänk på att fingervantar oftast är kallare än tumvantar när det blir riktigt kallt. När det regnar ska man tänka att kläderna ska sitta på som teglet på ett tak. Då kan regnvattnet rinna ner för alla plagg utan att ta sig in någonstans. Stoppa alltså inte in regnjackan i byxorna och byxbenen i stövlarna. Kom ihåg att stövlar utan raggsocker är kalla när det är kallt och varma när det är varmt. Gummistövlar ska ha en klack så att inte gummibandet halkar av och byxan glider upp.

 

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.