Lyssna på sidan Lyssna

Sävsjös Trädgård

Sävsjö kommun har utvecklat en tradition som trädgårdskommun och i dag är Sävsjös Trädgård ett begrepp som är känt bland trädgårdsentusiaster i hela Sverige.

Sävsjös Trädgård sköts av parkenheten vid Sävsjö kommun. De förvaltar även lekplatser, grönytor och naturmark, sätter ut blomurnor och mycket annat.

Följ oss gärna på instagram, där Sävsjös Trädgård ofta delar bilder på arbetet. Sök efter @savsjokommun.


Ljudfiler, karta och mer information

 • Blomlåda med blå blommor.

  Sommarblom i Sävsjö

  Sävsjös Trädgård är känd för att satsa på perenna planteringar men det finns även en del anuella, alltså ettåriga, planteringar.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Sävsjö
 • Vita och rosa blommande träd med torget i bakgrunden.

  Tunneltorget i Sävsjö

  Tunneltorget är en del av Sävsjös Trädgård som sköts av kommunens gata- och parkenhet. Här finns en gångtunnel under järnvägen och flera rabatter med stor variation. Kanske är platsen som vackrast på våren när körsbärsträden står i full blom.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Sävsjö
 • Körsbärsblommor vid lekpark och park i centrala Rörvik.

  Parken vid torget i Rörvik

  Sävsjös Trädgård sköts av Sävsjö kommuns gata- och parkenhet. Parker och planteringar som ingår i konceptet finns i alla kommunens tätorter. Vid torget i centrala Rörvik finns en vacker park som både bjuder till lek och avkoppling.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Rörvik
 • Blommande buskar och damm med stationshus i bakgrunden.

  Björnebergsparken och Järnvägsparken i Stockaryd

  Sävsjös Trädgård sköts av Sävsjö kommuns gata- och parkenhet. Parker och planteringar som ingår i konceptet finns i alla kommunens tätorter. Slå dig ner på en parksoffa i Järnvägsparken eller ta med barnen till lekplatsen i Björnebergsparken.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Stockaryd
 • En park full med blommor och träd

  Parken Kronan i Sävsjö

  Parken Kronan är en del av Sävsjös Trädgård och ligger längs med Storgatan, i mellanrummet mellan Linnégatan och Östra Esplanaden. Parken renoverades 2019 och kom då även på tredje plats i tävlingen Årets Park. En lummig park med en mångfald av växter. Först kommer ett överdåd av tulpaner upp på våren för att sedan täckas av frodiga perenner i de långa rabatterna. Lindallén bjuder på svalkande skugga under varma sommardagar och majestätisk karaktär under resten av året. Här finns stora rhododendronbuskage och torvblocksplanteringar med surjordsväxter som sammetshortensia, skenkamelia, magnolior och japanska lönnar. Guldazaleas doft på våren är nästan bedövande. En ståtlig kopparlönn med sin flagnade bark tronar i ensam majestät i ett hav av ormbunkar. Magnifika glanskörsbär ger en härlig rymd. Knastrande grusgångar och en porlande fontän av natursten ger en nästan japansk känsla. En skön plats där man kan sitta ner och komma i kapp sig själv. Ett återkommande evenemang här är att varje år planteras det en sommarrabatt där man kan gissa temat på växterna. Vad kan de ha gemensamt? Tävlingen är öppen från juni till augusti och brukar engagera många kommuninvånare och besökare till vår stad. Parken är en del i Sävsjös Trädgård som sköts av parkenheten på Sävsjö kommun. En av dem som planerar och planeterar är Johanna Mattsson. Det är också hon som berättar om parken i ljudfilen här på sidan. Men den kan du få en alldeles egen guidad visning i Sävsjös Trädgård. Så slå dig ner vid fontänen, klicka på ljudfilen och ta en närmare titt på allt som växer och frodas.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Sävsjö
 • Ett fält med vita blommor och framför ett träd

  Centrumplanteringar i Sävsjö

  Genom textbeskrivning och ljudfiler här på sidan kan du få en alldeles egen guidad visning i Sävsjös Trädgård. Det är Johanna Mattson från Sävsjös Trädgård som berättar om planteringar och rabatter som ligger utspridda i Sävsjös centrala delar. I centrum hittar du även Tunneltorget, men den har fått en egen sida.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Sävsjö
 • Perennparken, Sävsjö

  Perennparken och Lagunen

  En park med många delar Parkområdet bakom Kulturhuset och upp mot Sanatorieskogen kallas Perennparken. Men här hittar du egentligen många små parker i en. Ståtliga pelaraspar med fält av vårblommande narcisser ger en andäktig känsla. Hyddan med sedumtaket används som utgångspunkt för populära trädgårdsguidningar genom Sävsjös Trädgård. Som en spegel ligger den lilla lagunen och ger liv och glittrande reflexer för besökarna. En park med många ingångar som bjuder på skiftande perspektiv beroende på vilken sida man väljer att stanna upp vid. Genom ljudfilerna här på sidan kan du få en alldeles egen guidad visning i Sävsjös Trädgård. Det är Johanna Mattson från Sävsjös Trädgård som berättar om ravinen, pelarasparna och om biologisk mångfald. Så bege dig till parken, klicka på någon av filerna och ta en närmare titt på allt som växer och frodas.
  Se och göra
  Sevärdheter
  Sävsjö

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.