Lyssna på sidan Lyssna

Tillfällig pandemilag för covid-19

Svea rikets lag, det vill säga den svenska lagboken i upplagan från 2015. Är en blå bok med text i guld.

Regeringen har beslutat om en tillfällig pandemilag för covid-19. Lagen ger regeringen större möjlighet att besluta om fler bindande smittskyddsåtgärder. Den nya lagen trädde i kraft den 10 januari 2021.

Informationen kommer från krisinformation.selänk till annan webbplats

Åtgärder med stöd av pandemilagen

Till och med september 2021 gäller en tillfällig pandemilag. Den innebär att vissa verksamheter som inte omfattas av annan smittskyddslagstiftning kan stängas eller begränsas. Regeringen har infört ett antal begränsningar med hjälp av pandemilagen. Länk till regeringens webbplats.länk till annan webbplats

Länsstyrelsen har i uppdrag att se till att reglerna följs. Här hittar du Länsstyrelsen Gotlands frågor och svarlänk till annan webbplats om Pandemilagen.

Tillsyn av verksamheter enligt pandemilagen

Folkhälsomyndigheten har utfärdat föreskrifter

Folkhälsomyndigheten har beslutat om föreskrifter till lagen. Du kan läsa föreskrifterna på Folkhälsomyndighetens webbplats. länk till annan webbplats

Föreskrifterna handlar bland annat om:

  • begränsningar av besökare och kunder,
  • anpassningar av verksamhetslokalerna för att uppnå ett avgränsat utrymme för de som uppehåller sig i lokalen (skyltning och information om begränsningarna).

Föreskrifterna gäller inomhuslokaler för handelsplatser som butiker och köpcentrum, gym- och idrottsanläggningar och badhus.

Frågor och svar om föreskrifter som rör pandemilagen (Folkhälsomyndigheten). länk till annan webbplats

Läs mer på Länsstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats om aktuella lagar som rör covid-19.

Länsstyrelsen kontrollerar att lagen följs

Länsstyrelsen har i uppgift av regeringen att kontrollera att den tillfälliga covid-19 lagen och dess föreskrifter följs. Länsstyrelsen kommer att kontrollera verksamheter genom tillsyn, antingen genom besök i din verksamhet eller på andra sätt.

Mer information om lagen och Länsstyrelsens tillsyn

På Länsstyrelsens webbplats finns en sammanfattning av vad Folkhälsomyndighetens föreskrifter betyder, det vill säga, vilka smittskyddsåtgärder du som verksamhetsutövare ska genomföra. Länsstyrelsen beskriver även hur de kommer att genomföra tillsynen av verksamheter.

Länsstyrelsens webbsida om den tillfälliga covid-19 lagen och tillsyn. länk till annan webbplats

Serveringsställen

Information om regler och tillsyn för serveringsställen enligt pandemilagen finner du på våra sidor om trängselkontroller på serveringsställen på savsjo.se.


Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.