Lyssna på sidan Lyssna
Lyssna på sidan Lyssna

Näringslivet och corona - information

Näringslivet och corona

Uppdaterad 29 april klockan 11.00

Läs om vad du kan göra och vad vi gör för att hjälpa våra företag att klara den ansträngning som coronaviruset skapar. Tillsammans kan vi stötta det lokala näringslivet!

Enkät för företag

Vi vill veta hur vårt näringsliv mår! I rådande läge med coronavirusets spridning mäter vi effekterna i näringslivet i Sävsjö kommun. Syftet är att på bästa sätt kunna möta de utmaningar som vi identifierar utifrån de svar vi får från er.

Du hittar enkäten på snab:s hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vilket stöd ger vi till dig som är företagare?

Information kopplat till coronaviruset från Sävsjö Näringslivs AB och Sävsjö kommun:
Vi förstår att du som företagare har många frågor nu. Vi ska löpande försöka att besvara dem som kommer in och mer allmänna frågor har vi sammanställt information om nedan.

Stöd till dig som är företagare

Stöd till företag i Sävsjö kommun

Nu är det semestertider, därför kan våra handläggningstider bli lite längre. Behöver du eller ditt företag akut hjälp eller stöd, kontakta Regions Jönköpings läns Företagsjour, som har öppet hela sommaren. Gå till webbplatsen för Företagsjour.länk till annan webbplats

Med start den 25 mars har det lokala näringslivet i kommunen erbjudits olika stödinsatser. Dessa gäller i nuläget:

1. Möjlighet till att på begäran senarelägga inbetalning av hyra i kommunala fastigheter samt av fastigheter som ägs och förvaltas av kommunala bolag.

Kontaktpersoner: Ekonomichef Marie Hogmalm marie.hogmalm@savsjo.se
Urban Blücher, VD Sävsjö Industribyggnader AB urban.blucher@savsjo.se
Sävsjö Skyttecenter ekonomiska förening, växel 0382-152 00, Bert Runesson (meddelas via växeln)

2. Framskjutna årstaxor från kommunen. Beslutet gäller tills vidare, tills nytt beslut fattas av nämnd under hösten.

3. Slopad avgift för uteserveringar fram till juli 2020.

4. Möjlighet till affärsutveckling och samtal med affärsrådgivare på Tillväxthuset. Vi erbjuder även hjälp med länkar och information om de statliga stödpaketen.

5. Möjligheter till resursutbyte med kommunen där personal i företag inom en utsatt bransch tillfälligt kan anställas inom kommunal verksamhet; kök, lokalvård eller vård och omsorg. Detta beroende på kompetens och vad som eftersöks. Intresseanmälan görs till e-tjänst. Gå till e-tjänsten för intresseanmälan. länk till annan webbplats

Vi har en ständig länsdialog kring vilka stödinsatser som behövs för företagen på kort och lång sikt. Dessa inspel vidarebefordras regelbundet till Regeringen. Har du några förslag och tankar på åtgärder som skulle stötta Din bransch, kontakta Sävsjö Näringslivs AB. helena@snab.nu


Länkar

Svenska myndigheters företagsinformation: verksamt.se/länk till annan webbplats

Tveka inte att ta kontakt med någon av oss på Tillväxthuset om du har några frågor eller inspel!

Vi vill även lyfta möjligheten för hemsändningsbidrag för att trygga varuförsörjningen för boende i glesbygd. Se bifogade regler. Läs mer om hemsändningsbidrag här.

 

Tillväxthuset

Tillväxthuset stänger för spontana besök från och med 2020-03-18. Däremot tar vi emot bokade besök.
Om du som företagare behöver nå oss, kontakta respektive handläggare genom kommunens växel 0382-152 00

Nationella åtgärdspaket

Uppdatering 2020-04-14: Regeringen har lanserad en utvidgad möjlighet till korttidspermittering, som gäller från 1 maj. Korttidspermitteringarna höjs nu till 80 procent av arbetstiden (från tidigare 60 procent). Korttidspermitteringen gäller under tre månader; från maj till juli. Läs om detta och flera stöd till företag, med anledning av coronaviruset på verksamt.selänk till annan webbplats

Läs mer om stöden på verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Branschsidor

Sävsjö Näringslivs AB samlar länkar till de olika branschsidorna för att du snabbt ska få veta vad som gäller för din bransch. Besök SNAB:s hemsida snab.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram ett underlag till stöd för hur du som företagare kan planera din verksamhet i situationer med bland annat minskad personal. Läs mer på msb.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Minska smittspridningen på ditt företag

Allmänna råd för att minska smittspridningen av covid-19

Folkhälsomyndighetens allmänna råd säger att ni på ert företag ska:

 • Hålla ett avstånd till varandra på cirka 2 meter, i köer med mera.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
 • Stanna hemma vid sjukdom, även vid milda symtom och 2 dagar efter sista symtom.
 • Försöka att ha digitala möten i stället för fysiska. (Telefon, Skype eller Teams)

Läs alla Folhälsomyndighetens allmänna råd.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länkar till mer information

Krisinformationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster — Myndigheters samlade information gällande covid-19.
Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster — Här kan du läsa mer om sjukdomen covid-19 och hur du skyddar dig själv och andra att inte bli smittad av sjukdomen.
Sävsjö kommun — Kommunens samlade information om covid-19. Här finns information om vilket stöd du kan få som företagare i kommunen.
Försäkringskassanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster — Information om tillfälliga förändringar i sjukförsäkringsreglerna såsom smittbärarpenning och karensavdrag.
Myndigheten för skydd och beredskap (MSB)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster — På MSB kan du som företagare ta del av ett planeringsverktyg för kontinuitetshantering. Det handlar om att planera för att upprätthålla sin verksamhet.
Verksam.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster — Samlad information till företag från myndigheter till följd av nya coronaviruset och covid-19
Skatteverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster — Information tillföretag om bl.a. anstånd med skatter och nedsättning av arbetsgivaravgifter.
Arbetsmiljöverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster — Information om coronaviruset och hur det påverkar arbetsmiljön.
Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster — Information till livsmedelsföretag om bland annat buffé- och bordsservering.
Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster — Sjukvårdsrådgivning. Hit vänder du dig om misstänker att du är smittad.
113 13länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster — Det nationella informationsnumret. Hit kan du t.ex. vända dig om du har generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymtom.
Utrikesdepartementetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster — Information till resenärer om olika länders åtgärder som får konsekvenser för t.ex. tjänsteresor.


Vad kan jag som privatperson göra?

Just nu står företag i hela världen inför omfattande utmaningar kopplat till coronaviruset. Det har drabbat industrins förmåga att få hem rätt varor men det drabbar också det lokala affärslivet och många mindre butiker, caféer, restauranger, hotell och besöksnäring och kulturarbete står nu helt stilla.

Nu är det därför extra viktigt att vi hjälper till och stöttar det lokala näringslivet i Sävsjö kommun! Många tjänster, produkter och varor kanske inte behövs just idag eller imorgon men de kommer att behövas framöver.

Som invånare i Sävsjö kommun kan vi hjälpa till på många olika sätt. Hur vi agerar lokalt har stor påverkan på hur vi tillsammans kommer ta oss igenom den utmaning vi har framför oss.

Tips på hur du kan stötta lokala företag

 • Handla lokalt!
 • Om du inte kan handla i en fysisk affär, kontakta butiken och fråga om du kan få hemkörning av mat, catering, varor etc.
 • Boka inte av, boka om!
 • Köp ett presentkort hos en lokal aktör, be företaget att skicka det. Presentkortet kan du använda nu eller vid ett senare tillfälle.
 • Köp ett gäng lunchkuponger på din favoritrestaurang.
 • Om du har gått i tankar på att köpa den där jackan, men inte vet var- Leta upp lokala företag på Facebook eller på hemsida och se vad som erbjuds innan du automatiskt köper den via nätet. Den kanske går att köpa på nätet, fast från en lokal eller regional butik?
 • Gå ihop på arbetsplatsen och beställ lunch och fika från en restaurang eller ett café.
 • Hjälp de som är 70+ och i riskgrupper att handla och bistå med hemkörning.
 • Passa på att stötta besöksnäringen genom att skriva en recension om en restaurang, ett hotell eller ett besöksmål i närheten. (Exempelvis recension på Google.)
 • Bli stödmedlem i de verksamheter som har medlemsföreningar.
 • Skulle du arrangera ett lokalt arrangemang som nu blivit inställt? Se över möjligheten att ha kvar bokningen av artister, föreläsare och konferencierer och kör arrangemanget via länk istället.
 • Hjälp, pusha och stötta varandra företagare sinsemellan. Går det att samverka med olika insatser, utkörning exempelvis?

Ta hand om varandra och följ råden från Folkhälsomyndigheten. Fortsätt att konsumera och just nu är det viktigare än någonsin att handla lokalt!

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något!

Presentkort till anställda inom Sävsjö kommun

För att både uppmuntra anställda och stötta det lokala näringslivet har Sävsjö kommun även beslutat att ge anställda ett presentkort på 300 kronor. Detta ska kunna användas till köp av varor och tjänster hos företag och butiker i kommunen.

Så här fungerar presentkortet för dig som företagare

Påskpresentkortet som Sävsjö kommun skickat ut till samtliga anställda är att betrakta som kontakt betalningsmedel med ett värde på 300 kronor. Presentkortet får användas till och med 31 maj 2020 hos företag och butiker inom Sävsjö kommun. Presentkortet får inte bytas ut mot kontanta medel utan får enbart användas vid köp av varor eller tjänster. Det får inte användas för köp av alkohol eller tobak.

När du som butik eller företag fakturerar Sävsjö kommun är det viktigt att det inlösta presentkortet bifogas med fakturan.

Då presentkortet är att betrakta som betalmedel ska det inte vara någon moms på fakturan. Ni fakturerar alltså enbart det totala värdet på presentkorten som ni löst in. Följande faktureringsadress gäller:

Sävsjö kommun
Fakturaenheten
Referens: 1500
576 80 Sävsjö

Ny e-tjänst för dig som söker tillfälligt arbete i kommunen

Sävsjö kommun och Sävsjö Näringslivs AB har lanserat en ny e-tjänst för personer som söker en tillfällig anställning i kommunen under coronapandemin. Syftet är att stötta det lokala näringslivet samtidigt som kommunens verksamheter får förstärkning.

Till e-tjänsten om tillfällig anställninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

VD för Sävsjö Näringslivs AB

Helena Gill
0382-57 72 01

Företagslots och näringslivskoordinator Sävsjö Näringslivs AB

Johanna Friman
0382-577 202

Näringslivschef, Sävsjö kommun

Patrik Blomström
070-537 67 97

Chef myndighetsförvaltningen

Maria Thulin
0382 - 152 52

(Vid frågor kring miljö och bygg)

Samordnare besöksnäring/landsbygd

Erik Alm
0382-154 15

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.