Lyssna på sidan Lyssna

Information om coronaviruset för dig som är 70+

Den särskilda rekommendationen för personer som är 70 år och äldre gäller inte längre. Du som är 70 år och äldre, eller tillhör en riskgrupp, omfattas nu av de allmänna råd som gäller för alla.

Ålder är fortsatt den främsta riskfaktorn om du skulle bli sjuk i Covid-19.

Du som är 70 år eller äldre eller tillhör en riskgrupp omfattas av de allmänna råd och rekommendationer som gäller för alla. Även om du har vaccinerats är det fortsatt viktigt att du följer råd och rekommendationer. Du kan läsa mer om de allmänna nationella råden på savsjo.se.

Coronaviruset och Covid-19 kan ge ett eller flera av följande symtom:

 1. hosta,
 2. feber,
 3. andningsbesvär,
 4. snuva,
 5. halsont,
 6. huvudvärk,
 7. muskel- och ledvärk,
 8. illamående.

Om du upplever symptom uppmanas du att testa dig för covid-19.

Du som är 70 år eller äldre eller ingår i en riskgrupp omfattas nu av de allmänna råden som gäller för alla. Här har vi samlat tips och råd från Folkhälsomyndigheten som du kan tänka på när du ska träffa anhöriga eller vänner.

 1. Håll kontakt med dina vänner eller anhöriga via telefon, videosamtal eller mejl om du har det. Digitala verktyg kan hjälpa dig att hålla kontakten och du riskerar inte att föra smitta vidare eller drabbas av den.
 2. Träffa dina nära och kära eller vänner när alla är friska. Undvik att träffas om du har sjukdomssymtom, även milda symtom.
 3. Undvik att träffa många personer som du annars inte brukar träffa.
 4. Träffa hellre vänner och anhöriga utomhus än inomhus.
 5. Planera dina möten med andra och fundera över vad du kan göra för att minska riskerna för smittspridning.
 6. Var noga med handhygienen. Tvätta händerna med tvål och vatten innan ni ska fika eller äta tillsammans. Handsprit (eller motsvarande handdesinfektionsmedel) kan vara ett alternativ om tvål och vatten inte finns tillgängligt.

Matdistribution från Sävsjö kommun

Den som på grund av nedsatt funktionsförmåga inte själv kan tillaga sina måltider eller få behovet tillgodosett på annat sätt har rätt till matdistribution. Du ansöker om detta hos biståndshandläggare. Kontakta socialförvaltningen för mer information, ring 0382-154 60. Om du har frågor kan du även ringa Sävsjö kommuns växel på telefon 0382-152 00.

Gå inte och handla vid misstänkt smitta

Om du misstänker att du eller någon i ditt hushåll är smittade av coronaviruset så får du inte gå ut och handla. Du får inte heller exempelvis åka kollektivt. Håll dig istället hemma vid misstänkt smitta. Det är viktigt att du följer restriktionerna och inte utsätter andra för smitta.

Om du inte misstänker att du är smittad och du inte känner dig sjuk. Kom ihåg att hålla avstånd när du handlar!

Hjälp med att handla mat

Flera kyrkor och frivilligorganisationer i Sävsjö kommun hjälper tillsammans till med att ordna matkassar för de som inte har möjlighet att handla själva. Denna nödhjälp gäller om du inte har möjlighet att själv få hjälp av till exempel släktingar eller bekanta för att handla mat.

För att beställa en matkasse kontaktar du Svenska kyrkan genom att ringa 073-800 65 29 eller mejla savsjo.pastorat@svenskakyrkan.se mellan klockan 10.00-11.00, måndag till torsdag.

 • Du betalar med hjälp av swish (swish kräver bank-id) till den matbutik matkassen levereras ifrån.
 • Information om betalning får du genom sms från respektive butik.
 • Du anger telefonnummer vid beställning.
 • I första hand levereras matkassen vid butikens lastbrygga. Du som inte har möjlighet att hämta matkassen kan få den hemlevererad.

Kan jag välja en butik?

Du kan inte välja en särskild matbutik, särskilda annonsvaror eller särskilda produktmärken för de matvaror du beställer. Butikerna säkerställer att det blir en så prisvärd matkasse som möjligt. Syfte med matkassen är att du ska klara dig med de vardagsprodukter som är nödvändiga medan du befinner dig i karantän.

Frivilliga organisationer och föreningar

Dessa organisationer och butiker är med i samarbetet.

 • Kyrkor och frivilligorganisationer i samverkan
 • Coop Konsum Sävsjö
 • Coop Xtra Sävsjö
 • Ica Klingan Sävsjö
 • Hemköp Jotus Vrigstad
 • Tempo Stockaryd
 • Handlarn´i Rörvik

Tillsammans hjälps vi åt att hålla avstånd, att visa omtanke om varandra och att stoppa spridningen av covid-19.

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.