Lyssna på sidan Lyssna

För dig som behöver prata med någon

Det är lätt att känna sig ensam i dessa tider. Vi har på den här sidan sammanställt information om vart du kan vända dig till om du är orolig eller behöver någon att prata med.

Elevhälsan på Hofgårdsskolan

Om du har frågor, funderingar eller känner oro - tveka inte att höra av dig till oss. Både elever och vårdnadshavare är välkomna!

Skolsköterska
0382-153 43

Kurator
0382-153 21
072-147 00 10

Elevhälsan på Aleholm

Om du har frågor, funderingar eller känner oro - tveka inte att höra av dig till oss. Både elever och vårdnadshavare är välkomna!

Kurator
0382-155 81

Skolsköterska
0382-153 82
070-245 68 10

Elevhälsan på Rörviks skola

Om du har frågor, funderingar eller känner oro - tveka inte att höra av dig till mig. Både elever och vårdnadshavare är välkomna!

Skolsköterska
0382-156 15

Kurator
073-342 92 20

Grundsärskolan årskurs 7-9, Hägneskolan

Om du har frågor, funderingar eller känner oro - tveka inte att höra av dig. Både elever och vårdnadshavare är välkomna!

Skolsköterska
0382-153 49

Kurator
0382-153 39

Vad är psykisk ohälsa?

Psykisk ohälsa är ett brett begrepp som står för många olika tillstånd. Det kan vara allt från depression och ångest till ätstörningar och psykos. Även djup sorg och stress kan vara exempel på psykisk ohälsa.

Du är inte ensam!

 • 20-40 procent av Sveriges befolkning lever med psykisk ohälsa.
 • Var tredje person i Sverige kommer att drabbas av depression.
 • Var tredje person i Sverige kommer att drabbas av depression.
 • Var tredje kvinna och var femte man i Sverige drabbas av ångest.
 • Psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsorsaken.

Livet kan förändras till det bättre!

De allra flesta som drabbas av psykisk ohälsa återhämtar sig med tiden, men oftast behöver man stöd ifrån omgivningen.

Om det är bråttom - ring 112

Om du mår så dåligt att känns outhärdligt eller om du har allvarliga självmordstankar ska du genast ringa 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning.länk till annan webbplats

Hjälp kan du få om du kontaktar den psykiatriska akutmottagningen på Höglandssjukhuset. Den har öppet dagligen mellan klockan 08.00–16.00. Övriga tider hänvisas du till Länssjukhuset Ryhov.

För att komma i kontakt med höglandssjukhuset kan du ringa 0381-356 60 och om du vill komma i kontakt med länssjukhuset Ryhov ringer du 036-32 30 10.

Om någon i din närhet mår dåligt

Om du är orolig över att någon i din närhet mår så dåligt att hen riskerar att skada sig själv eller någon annan allvarligt ska du genast ringa 112.

Kom ihåg!

 • Om du tror att någon är självmordsnära, fråga!
 • Om personen svarar ja, lämna inte personen ensam.
 • Se till att personen får professionell hjälp.

Jag vill prata med någon - vem ringer jag?

Det finns många regionala och nationella organisationer som erbjuder råd och stöd på nätet och på telefon.

 • Du kan få stöd via samtal, chatt eller mejl.
 • Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill.
 • Tänk på att öppettider och tillgänglighet skiljer sig åt. Beroende på vilken stödlinje du kontaktar kan det variera vilken utbildning och erfarenhet den som svarar har. 
 • Alla stödlinjer har någon form av tystnadsplikt. Det betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan. För mer information samt aktuella uppgifter om öppettider hänvisar vi till stödlinjernas webbplats.

Socialtjänsten och socialjour

Om du är i behov och råd- och stödsamtal kan du ringa till kommunens socialtjänst på Villagatan i Sävsjö. Ring vår växel, telefon 0382-154 60, så hjälper vi dig till rätt person.

Efter kontorstid når du socialjouren via SOS Alarm på telefonnummer 112.

Självmordslinjenlänk till annan webbplats

Självmordslinjenlänk till annan webbplats drivs av den ideella föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd.

 • För att prata med självmordslinjen ringer du 901 01.
 • Du kan också chattalänk till annan webbplats eller mejlalänk till annan webbplats
 • Du är helt anonym när du ringer, chattar eller mejlar.

Jourhavande medmänniskalänk till annan webbplats

Jourhavande medmänniskalänk till annan webbplats är en ideell och politiskt och religiös obunden förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för alla människor som önskar någon att tala med.

 • För att prata med jourhavande medmänniska ringer du 08 702 16 80
 • Jouren är öppen för samtal alla kvällar och nätter och chatten för närvarande på söndagar klockan 21.00 till 24.00.
 • Samtalen tas emot anonymt.

Jourhavande prästlänk till annan webbplats

Svenska kyrkanlänk till annan webbplats erbjuder Jourhavande präst som en samhällstjänst under den tid på dygnet när många andra verksamheter är stängda. Den som svarar är präst inom Svenska kyrkan. Du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende för att kontakta Jourhavande präst.

 • Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.
 • Prästerna i jouren absolut tystnadsplikt. Samtalet bandas inte och det som sägs stannar mellan er.
 • Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam.

Det går också att mejla eller chatta. Mer information finns på webbplatsen för svenska kyrkan.se/jourhavandeprastlänk till annan webbplats.

Nationella hjälplinjen

Vid en psykisk kris eller annan svår livssituation kan du ringa nationella hjälplinjen 020 22 00 60 för att få rådgivning och stöd.

 

För dig som är ung

Sävsjö kommuns ungdomsmottagning

På Sävsjö kommuns ungdomsmottagning kan du träffa en kurator för enskilda samtal. Vi finns på Familjecentralen mittemot ICA Nära i Sävsjö, Västra Järnvägsgatan 11.

Ring eller SMS:a kurator Elin Sjögren för att boka tid telefon 072-194 79 82

Fältarna

Hör gärna av dig till fältarna Marita Johansson och Ninni Stenhoff om du behöver prata.

Prata med personal på Fritidsgården

Om du har frågor, funderingar eller känner oro - tveka inte att höra av dig till fritidsgården. Här kan du prata med Hanna Leandersson som är kommunens fritidsgårdssamordnare.

Ungdomsmottagningen online

Du kan även besöka Ungdomsmottagningen i Jönköpings län online. Här kan du som är mellan 13-21 år prata med en kurator eller psykolog via ett videosamtal. Inga frågor är för stora, för små eller oviktiga!

Läs mer och kontakta UMO online webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Barnens hjälptelefon, BRIS

Till Brislänk till annan webbplats kan man ringa om man vill prata med en vuxen. Samtalet syns inte på telefonräkningen. För att komma i kontakt med barnets hjälptelefon på BRIS ringer du 116 111.

Jourhavande kompislänk till annan webbplats

Jourhavande kompislänk till annan webbplats är en chattjour där barn och ungdomar upp till 25 år kan chatta anonymt om vad som helst.

Tjejzonen

Tjejzonenlänk till annan webbplats har olika chattforum för dig som identifierar dig som tjej upp till 25 år. Du kan ställa vilka frågor du vill och prata med någon om det som känns viktigt för dig. Självklart kan du vara anonym.

SHEDOlänk till annan webbplats

Föreningen SHEDO stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. Du kan kontakta dem på en särskild jourmejl eller chattlänk till annan webbplats. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende, men mår bra idag. Här finns även möjlighet att diskutera med andra i ett slutet diskussionsforum. Ett särskilt forum finns även för dig som är närstående.

Mer information finns på webbplatsen shedo.selänk till annan webbplats.

Föreningen Tilialänk till annan webbplats

Tilia är en ideell förening som vill motverka psykisk ohälsa hos dig som är ung. Föreningen erbjuder bland annat stöd på chatt och mejl för dig som är under 30 år. De som svarar är själva unga. Du kan vara anonym om du vill, och det du berättar kommer inte att föras vidare om du själv inte vill det.

Mer information finns på webbplatsen föreningen Tilialänk till annan webbplats.

Killfrågor.selänk till annan webbplats

På Killfrågor.se kan du som känner dig som kille chatta anonymt när du behöver någon som lyssnar, stöttar och peppar. Du kan prata om vad du vill. De som svarar är vuxna volontärer som har fått utbildning för att jobba med uppdraget.

Chatten och mer information finns på webbplatsen killfragor.selänk till annan webbplats.

UMO.se

På UMO.se webbplats finns mer information om stödlinjerlänk till annan webbplats för dig som är ung. Du kan också läsa mer om att må dåligtlänk till annan webbplatspå UMO.se webbplats och få tips på länken vad du kan göra för att må bättrelänk till annan webbplats. Du kan även läsa andras berättelser.

En del av innehållet på UMO.se webbplats finns översatt till andra språk på Youmo.selänk till annan webbplats.


 

För dig som är vuxen eller 70+

Äldrelinjenlänk till annan webbplats

Äldrelinjen är föreningen Minds stödtelefon för dig som är 65 år eller äldre och mår psykiskt dåligt. Äldrelinjen bemannas av utbildade volontärer som har erfarenhet av att ge medmänskligt stöd på telefon.

Ring 020-22 22 33
Mer information finns på webbplatsen för äldrelinjen.länk till annan webbplats

Mansjourenlänk till annan webbplats

Mansjouren i Stockholm tar emot samtal från hela Sverige. Till dig som behöver prata om relationer, framtid, jobb, barn eller ekonomi. Kommer du inte fram så kopplas du vidare till en telefonsvarare, och kan bli uppringd om du vill det.

Ring 08-30 30 20
Mer information på webbplatsen för mansjouren.selänk till annan webbplats

Klänk till annan webbplatsvinnofridslinjen

Anonym stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Närstående är också välkomna att ringa. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Ring 020-50 50 50
Mer information finns på webbplatsen för kvinnofridslinjen.selänk till annan webbplats.

 

För dig som är anhörig

Barn som far illa

Om du misstänker att ett barn far illa bör du anmäla det till socialkontoret,
ring 0382-154 60. Mer information på Sävsjö kommuns webbplats Barn som far illa.

Vid akuta situationer

Vid akuta situationer utanför ordinarie kontorstid kontaktas socialjour - som nås via larmnumret 112 eller mejla hoglandet.socialjour@eksjo.se

Anhöriglinjenlänk till annan webbplats

Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund.

Ring 0200-23 95 00
Mer information finns på länken anhörigasriksförbund.selänk till annan webbplats.

Föräldralinjenlänk till annan webbplats

För föräldrar eller andra vuxna som är oroliga för barn eller ungdomar i sin närhet. Föräldralinjen drivs av föreningen Mind och de som svarar är utbildade psykologer eller socionomer med lång yrkeserfarenhet.

Ring 020-85 20 00
Mer information finns på webbplatsen för föräldralinjen. länk till annan webbplats

SPES – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stödlänk till annan webbplats

SPES är till för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv. SPES har en telefonjour som du kan ringa till. Alla som du har kontakt med har själva förlorat någon genom självmord.

Ring 020-18 18 00
För mer information med mera besök webbplatsen spes.selänk till annan webbplats.

BRIS vuxentelefon om barn

BRIS för vuxna stödjer föräldrar och andra vuxna i sin relation med barn. För att få kontakt med BRIS vuxentelefon om barn ringer du 077 150 50 50

Vart kan jag finna fler stödlinjer?

Lista på 1177.se om stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.länk till annan webbplats

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har satt ihop en särskild stödlista med anledning av utbrottet av covid-19.länk till annan webbplats Där kan du hitta information, råd och stöd för att må bättre och förbygga psykisk ohälsa. Listan är uppdelad på olika åldersgrupper och länkar vidare till information och stöd utifrån olika behov.

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.