Lyssna på sidan Lyssna

Min coronavardag – berättelser och tankar i en annorlunda tid

Vardagen har blivit annorlunda. Här kan du ta del av tankar från några av Sävsjö kommuns invånare kring hur de gör för att följa råden och hur deras vardag påverkats av pandemin. Du kan också följa, kommentera och dela dessa inlägg på Sävsjö kommuns sociala medier genom hashtaggen #coronavardag.

Samlingsbild med personer som berättar om sin coronavardag.

Hanna Danielsson

Hanna Danielsson, elev på vård- och omsorgsprogrammet på Aleholm

Hur gör du för att följa de nya skärpta råden?
– Jag som älskar att vara med massa människor och gillar ha dom runt omkring mig tycker detta är jättetråkigt. Men samtidigt är det något som man måste respektera för att kunna minska smittspridningen. Och även fast man inte kan träffas på samma sätt så kan man ju alltid ringa. Telefonräkningen lär ju stiga high, ha ha.

Har du några tips till andra?
– Mina tips för att följa råden är inte så mycket mer än de gamla vanliga restriktionerna, att man inte ska vara så nära varandra och tvätta och sprita händerna och så vidare.

– Men ett corona-hack som gör det lite lättare när man är hemma extra mycket nu är att hitta nya saker att göra. Jag har börjat sy och sticka och det gör så att det inte blir så segt att bara vara hemma, plus att det är väldigt mysigt! Sen är de ju alltid kul att göra sitt hus till ett New York-julpynt-hus!

Hur har coronapandemin påverkat din vardag?
– Det har såklart påverkat vardagen helt och hållet! Man kan inte gå någonstans utan att man måste tänka på coronan, särskilt nu när smittspridningen ökar i Sävsjö kommun. Allt är ju inställt; träningen, fritidsaktiviteterna och bara att kunna dra ihop ett stort gäng och hänga går ju inte heller. Man saknar ju såklart det!

Hur planerar du inför julen?
– Julen är ju den mysigaste tiden på året och jag som har en väldigt stor släkt och familj som brukar träffas varje år måste ju tänka om lite i år. Vi vet ju inte riktigt till 100 procent hur det blir, man får ju anpassa sig efter vad regeringen säger. Hur som helst så får man göra det bästa av situationen och vara glad och tacksam över det man får göra utifrån restriktionerna.

Bengt Swerlander

Bengt Swerlander, ordförande i Vrigstad samhällsförening

Hur gör du för att följa de nya skärpta råden?
– Jag försöker medvetet att träffa betydligt färre människor. Tråkigt, men absolut nödvändigt i det coronaläge vi befinner oss i. Vi behöver alla använda vår småländska envishet till att hålla i och hålla ut. Vi kan ju använda mobilen till att ringa upp dem som skulle uppskatta ett samtal. Trots allt, så småningom vänder det….

Hur har coronapandemin påverkat din vardag?
– Jag är mycket mera hemma. De möten och sammanträden som inte ställs in blir i stället digitala. Men man kan ju fortfarande motionera utomhus i den fina natur som vi har.

Hur planerar du inför julen?
– Vi kommer att träffa närmaste familjen, men på ett coronasäkert avstånd. Julafton blir det troligen att äta Janssons, skinkan och rödkålen utomhus runt eldkorgen.

Syed Latif

Hur gör du för att följa de nya skärpta råden?
– Jag går inte hem till någon utan har bara sociala kontakter via telefon. Är jag i affären tänker jag på att inte gå så nära andra.

Har du några tips till andra?
– Jag brukar göra en lista och se till att bara gå och handla en gång i veckan, så att jag inte går till affären så ofta.

Hur har coronapandemin påverkat din vardag?
– På IM undervisar jag i svenska och hjälper människor att skriva CV eller hitta jobb online. Många i mina grupper är långt från arbetsmarknaden och har ett stort digitalt utanförskap. De kanske aldrig ens varit närheten av en smatphone. Nu ska all undervisning vara på distans och det är en stor utmaning för dem och för mig att inkludera dem i det digitala klassrummet.

– När de nya råden kom startade jag digitala grupper för mina elever. Jag säger till dem ”säg inte att du inte kan, om du kan svara i telefon så kan du svara när jag ringer upp dig i gruppen”. Det tog mig totalt fyra timmar och jag fick prata med några av mina elevers barn för att be dem hjälpa till att skapa konton och ansluta till gruppen. Men nu är alla med! En del är till och med mer än vad de brukade vara innan. Några som är äldre hade svårt att ta sig till IM och kom bara någon gång i veckan förut. Nu svarar de i gruppen och är med på utbildning vid fler tillfällen.

– Vi har även en annan grupp där vi bland annat har elever från Stockholm, Uppsala, Skåne och Kronobergs län. Jag och min kollega på IM har hand om de grupperna tillsammans.

Hur planerar du inför julen?
– Det känns tråkigt med hur det blir på jul i år. Vi kan inte åka någonstans. Min familj bor i Bangladesh och jag, min fru och vårt barn som är två månader är här i Sverige. Vi kan inte träffas men vi ringer med videosamtal varje dag.

Syed Latif, verksamhetsutvecklare på Individuell Människohjälp (IM) i Vrigstad

Saga Tiderblom

Hur gör du för att följa de nya skärpta råden?
– Jag går inte på några aktiviteter på fritiden utan träffar bara familjen och min bästa kompis som jag alltid är med i skolan. Eftersom jag bor i Rörvik måste jag åka buss för att ta mig till skolan, men annars försöker jag undvika att åka kollektivtrafik.

Har du några tips till andra?
– Jag vet att många tycker detta är tråkigt och struntar i restriktionerna men jag tycker att de verkligen ska ta detta på allvar. Om vi inte skärper till oss så kommer det bara bli värre. Det är många som fortfarande går ut på helgerna och festar. Stanna hemma!

– Det finns många sätt att spendera tid med sina vänner utan att träffas. Man kan prata i telefon, man kan ringa varandra på FaceTime och där kan man spela onlinespel och på så sätt umgås med varandra ändå.

Hur har coronapandemin påverkat din vardag?
– Min vardag ser väldigt tom ut jämfört med innan. Jag är väldigt involverad i frikyrkan i Rörvik och vi träffades och hade olika aktiviteter, fika och bön, både onsdagar och fredagar. Nu spelar vi onlinespel via Discord så man ses ju typ varje fredag men det är inte lika kul, ska jag erkänna. Men det är en lösning.

– Jag blir alltid lite halvt förkyld varje höst och vinter och nu är det lite svårt att avgöra om jag ska stanna hemma bara för att jag snorar lite även fast jag vet att jag alltid gör det varje höst. Måste jag vara hemma då? Det är lite svårt. Jag kan vara med på lektionerna via nätet, men man tappar så mycket kunskap ändå. Man lär sig 1000 gånger bättre i skolan än att sitta hemma vid datorn.

Hur planerar du inför julen?
– Vi har en väldigt stor släkt och brukar alltid ha knytkalas på juldagen. Det kommer vi absolut inte ha i år. Vi brukar bli uppåt 30 stycken, så det är ett big no no. På julafton brukar vi fira med min mormor på dagen och sen med farmor och mina närmsta kusiner på kvällen. Men inget av det blir av i år. Vi kommer vara hemma hela dagen och äta julmat och spela massa spel istället. Min familj är ganska stor så det kommer bli livat ändå.

– Det som är jobbigt att lämna farmor ensam. Mormor och hennes man har varandra men farmor har ingen. Hon är gammal och vi vågar inte ta hem henne ifall något skulle hända. Det är jättetråkigt för hon kommer sitta helt ensam, och det är det många som gör nu under denna pandemi.

– Men vi tänker att vi på något sätt ska försöka träffa henne utanför hennes hus och kanske bjuda på lite glögg och nån lussekatt för att göra henne glad. Det känns bra i alla fall.

Saga Tiderblom, elev på vård- och omsorgsprogrammet på Alehom

Emilia Jonsson

Hur gör du för att följa de nya skärpta råden?
– Jag försöker att hålla mig hemma så mycket som går, bara träffa de närmsta!

Har du några tips till andra?
Tips till andra är att hålla sig hemma. Det känns så sjukt tråkigt just nu att inte få gå på fester och sån´t, men vill vi att detta ska ta slut någon gång så vi kan leva som innan så måste alla visa respekt och faktiskt hålla sig hemma. Vi lever i en pandemi just nu och att då skippa fester är inte hela världen om det är vad som krävs för att få stopp på den här skiten.

Hur har coronapandemin påverkat din vardag?
– Det har påverkat min vardag väldigt mycket. Jag kan inte göra sådant som jag gjorde innan. Jag älskar att gå på hockey och gjorde det hela tiden innan, men nu blir det inget sådant alls. Det blir också väldigt stor skillnad eftersom man inte får träffa folk och hitta på saker på samma sätt på helgerna. Min farfar har suttit i karantän sen detta började så honom har jag inte kunnat träffa alls.

Hur planerar du inför julen?
– Jag vet inte riktigt hur det blir, vi kommer ju bara träffas familjen men det känns inte okej att min farfar och mormor ska sitta hemma själva på julafton. Så vi får se hur allt blir.

Emilia Jonsson, elev på vård- och omsorgsprogrammet på Alehom

Hur gör ni för att följa de nya skärpta råden?
– Vi tvättar ofta händerna med tvål och handsprit. Har alltid en handspritflaska till hands. Håller avstånd till människor. Ibland använder vi ansiktsmask, vilket gör att personer automatiskt också håller avstånd till oss. Det är viktigt att vi, för allas skull, följer de skärpta råden.

Hur har coronapandemin påverkat er vardag?
Nästan all vår traditionella verksamhet inom Svenska kyrkan är just nu vilande. Istället har vi fått nya arbetsuppgifter. Vi filmar bland annat gudstjänster och andakter som läggs ut på hemsidan, Facebook och Instagram. Det blir inte så många personliga möten längre med församlingsbor, istället sker det genom telefonsamtal eller digitala sammanträden. Det är inte samma känsla, men tyvärr nödvändigt. Privat umgås vi med familjen. En gång i veckan storhandlar vi i lokal butik, åt oss själva, anhöriga och några vänner.

Hur planerar ni inför julen?
– Det kommer att bli en ”annorlunda jul”. Vi kommer att sakna gudstjänstgemenskapen i advents- och jultid. Släkt och vänner, ser vi fram emot att få träffa längre fram. Till dess får vi alla hålla i, hålla ut och hålla avstånd… ett tag till!

Erik & Ilse Karlsson, komminister och diakon i Sävsjö pastorat

Anders Hanzén

Hemma sen april,
en av de där sköra
Isolerad men helt ok
inget på stan att göra

Inga behov av mingel
är gärna solitär
hemmavid som ’singel’
har det bra så här

Familjen är givetvis
så oändligt viktig
vill absolut inte smittas,
måste va försiktig

Blir man ändå drabbad
tar det kanske slut
Optimist men realist,
måste hålla ut

Dikt av Anders Hanzén

Lena Svensson Webb

Coronapandemin får oss att både tänka och leva på nya sätt. För Lena Svensson Webb, mångårig medarbetare på Sävsjö kommun, är dikter och poesi viktigt och här delar hon med sig av några tänkvärda rader.

Nu i den vardagliga coronapandemin
Måste vi tänka på varandra
Sudda, sudda bort din självsäkra min
För det kan hända dig inte bara andra!

Att hjälpas åt och att ta ansvar
Ska gälla i våra tankar mest
Tänk på vänner och kära du har
Stanna hemma, gå inte på fest!

Julen kommer och julen går
Saknaden kan vara stor
Men den glädje vi ändå får
Är att ge omtanke som beror

/Lena Svensson Webb

Gunilla och Sune

 

Vi följer givetvis de allmänna råden efter bästa förmåga. Tvål och vatten varvas med handsprit. Avstånd till andra är självklart.

Vi promenerar mycket, läser och det innebär ett och annat besök i vår fantastiska bokhandel här i Båstad. I mellan varven löser vi korsord. En del TV-tittande blir det också. Stor del av hösten har vi tillbringat i Båstad och då passat på att göra en del arbete där.

Vi växlar mellan skogsluft och havsluft vilket är en ynnest. Vi gillar att både äta och laga mat så en del tid tillbringas i köket. Vi försöker att planera och handla lokalt en gång i veckan.

Vi är två och det är jätteskönt. Våra engagemang i näringsliv och kulturliv sköter vi digitalt och per telefon. Vi saknar givetvis alla fysiska kontakter med goda vänner och umgänget med dem, men vi hoppas att bättre tider kommer. Vi saknar också Kulturhuset och det som normalt händer där.

Så vill vi tillägga att vi har fantastiska butiker i Sävsjö och att vi handlar det vi behöver där. Näthandel är inget för oss!

God Jul önskar vi alla och hoppas att vi snart kan ses utan avstånd!

Hälsningar Gunilla och Sune Johansson

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.