Lyssna på sidan Lyssna

Illustrationer som visar de allmänna nationella råden

Allmänna nationella råd

Alla har ett personligt ansvar för att minska smittspridningen av covid-19. Det är viktigt att vi följer de allmänna nationella råden som gäller i Sverige.

Du har väl inte glömt?

Illustration som visar att tvätta händerna noga.

Tvätta händerna

 • Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten eller använd handsprit.
Illustration, man med symtom i hus.

Stanna hemma om du är sjuk

 • Även om du bara har milda symtom, som snuva och ont i huvudet, ska du stanna hemma. Kontakta gärna också din vårdcentral för att fråga om du ska testa dig för covid-19.

Kom i håg att rekommendationerna för att förhindra smittspridning gäller oss alla. Alla har ett personligt ansvar för att minska risken för att smittas eller smitta andra. Tillsammans kan vi stoppa smittspridningen.

Du har väl inte glömt?

Tvätta händerna

 • Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten eller använd handsprit.

Stanna hemma om du är sjuk

 • Även om du bara har milda symtom, som snuva och ont i huvudet, ska du stanna hemma. Kontakta gärna också din vårdcentral för att fråga om du ska testa dig för covid-19.

Håll avstånd till varandra och undvik platser där det är trångt

 • Håll alltid avstånd till andra människor – både inomhus och utomhus.
 • Undvik att gå till affären, köpcentret eller att åka buss om det är trångt.
 • Handla ensam och var inte inne i affären längre än vad du måste.
 • Sitt inte fler än fyra personer tillsammans vid bordet om du äter på restaurang.
 • Följ reglerna som gäller för max antal personer i den lokal eller affär du är i.

Ha få nära kontakter

 • Ha bara nära kontakt med en mindre krets som består av ett fåtal personer. Det kan vara familjen eller några få, nära vänner.Håll avstånd till personer utanför din inre krets och umgås helst utomhus.
 • Undvik att ingå i flera mindre kretsar.
 • Håll avstånd till personer utanför din inre krets och umgås helst utomhus.

Res utan att smitta eller smittas

 • Undvik att resa med färdmedel där du inte kan köpa platsbiljett.
 • Undvik att träffa nya kontakter på resan och på resmålet.
 • Se till att du har möjlighet att isolera dig på resmålet eller att du kan ta dig hem utan att smitta andra, om du skulle få symtom.
 • Om du åker kollektivtrafik under morgon och eftermiddag på vardagar, när det kan vara trångt, ska du använda munskydd.
 • Om du varit utomlands ska du testa dig för covid-19, stanna hemma och undvika nära kontakter i en vecka från det att du kommit hem.

Var extra försiktig när du träffar personer som tillhör en riskgrupp

 • Även om du har haft covid-19 kan det fortfarande finnas en risk att du blir smittad och smittar andra.

Gå inte och handla vid misstänkt smitta

Om du misstänker att du eller någon i ditt hushåll är smittade av coronaviruset så får du inte gå ut och handla. Du får inte heller exempelvis åka kollektivt. Håll dig istället hemma vid misstänkt smitta. Det är viktigt att du följer restriktionerna och inte utsätter andra för smitta.

Om du inte misstänker att du är smittad och du inte känner dig sjuk. Kom ihåg att hålla avstånd när du handlar!

Personligt ansvar

Folkhälsomyndigheten betonar det personliga ansvaret. Alla har en skyldighet att hjälpa till att förhindra smittspridning. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Du ska visa hänsyn till dina medmänniskor, vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper. 

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer i texten Föreskriften om de nya allmänna nationella råden (lagtext)länk till annan webbplats

Informationsmaterial, fritt att använda

Behöver du hjälp att sprida information om detta i din verksamhet eller på din arbetsplats, och saknar material? Välkommen att använda det som Sävsjö kommun tagit fram:

Affisch med förklarande text om hur du kan minska risken för smittspridningPDF

Affisch med illustrerande bilder av åtgärder för minskad smittspridningPDF

Viktiga telefonummer och webbplatser

113 13

Har du andra frågor om coronaviruset (covid-19) ska du ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är gratis och tillgänglig dygnet runt.

1177

Om du har frågor om symptom eller behöver sjukvårdsrådgivning. Kontakta sjukvården via Vårdguidens webbplats 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller via telefon 1177. Linjen är öppen dygnet runt. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet kan du också ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

112

Vid livshotande tillstånd ring 112.

På webbplatsen krisinformation.selänk till annan webbplats finns en lista på viktiga telefonnummer om du har frågor om coronaviruset eller är orolig.

Folkhälsomyndigheten

I alla lägen rekommenderar vi att du läser på Folkhälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats På webbplatsen finns de vanligaste frågorna och svaren om coronaviruset samlade.

Information om de allmänna nationella råden och rekommendationerna på Folkhälsomyndighetens webbplats. länk till annan webbplats

Krisinformation.se

Du kan även besöka webbplatsen krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där det finns samlad information om coronaviruset från ansvariga myndigheter.

Information på krisinformation.se om Coronapandemin: Detta gäller just nu. länk till annan webbplats

Lättläst information och teckenspråk

Sävsjö kommuns webbplats har vi samlat lättläst information och information på teckenspråk om coronaviruset från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats och krisinformation.se.länk till annan webbplats

Att vaccinera sig mot covid-19 är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk. Vaccin kan också minska risken att smitta andra. Efter vaccinationen bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Det är dock inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Men du löper ändå mindre risk att bli allvarligt sjuk.

Beroende på vilket vaccin som används behövs olika antal doser för ett bra skydd. I nuläget behövs två doser. Det tar minst en vecka efter sista dosen innan kroppen har byggt upp ett fullgott skydd.

Fortsätt att skydda dig och andra

Du som har vaccinerat dig behöver ändå fortsätta att följa rekommendationerna för att hindra smittspridning.

 • stanna hemma vid symtom
 • hålla avstånd till andra människor
 • tvätta händerna ofta.

Läs mer om vaccination hos Region Jönköpings länlänk till annan webbplats

Läs också frågor och svar om vaccination hos Vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats

Information om vaccination finns även på lättläst svenska.länk till annan webbplats

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.