Lyssna på sidan Lyssna

Illustrationer som visar de allmänna nationella råden

Allmänna nationella råd

Alla har ett personligt ansvar för att minska smittspridningen av covid-19. Det är viktigt att vi följer de allmänna nationella råden som gäller i Sverige.

Du har väl inte glömt?

Illustration som visar att tvätta händerna noga.

Tvätta händerna

  • Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten eller använd handsprit.
Illustration, man med symtom i hus.

Stanna hemma om du är sjuk

  • Även om du bara har milda symtom, som snuva och ont i huvudet, ska du stanna hemma. Kontakta gärna också din vårdcentral för att fråga om du ska testa dig för covid-19.

Du har fortfarande ett ansvar!

Du som individ har ett personligt ansvar att se till att du inte bidrar till att öka smittspridningen igen. Ett bra sätt att göra det på är att hålla koll på vad som gäller just nu och att fortsätta följa de allmänna rekommendationerna:

  • fortsätta att hålla avstånd och undvika trängsel,
  • tvätta händerna,
  • stanna hemma om du har symtom och kontakta vården för att göra en provtagning.

Aktuell information på krisinformation.se om vad som gäller just nu. länk till annan webbplats

Förslag om ändrade restriktioner från den 29 september

Folkhälsomyndigheten bedömer att planen för avveckling av restriktioner som infördes på grund av covid-19 kan fortsätta och har därför rekommenderat regeringen att nästa steg kan tas den 29 september. Restriktionerna avseende bland annat publikbegränsningar och inom restaurangsektorn bedöms därefter inte längre vara motiverade ur ett smittskydds- och folkhälsoperspektiv. Att så många som möjligt vaccinerar sig så att en hög vaccinationstäckning nås är fortsatt det viktigaste skyddet mot covid-19.

Exakt vilka rekommendationer som kommer att gälla under hösten kommer att kommuniceras av Folkhälsomyndigheten inför den 29 september.

Folkhälsomyndighetens webbplats. länk till annan webbplats

Kristinformation.selänk till annan webbplats

113 13

Har du andra frågor om coronaviruset (covid-19) ska du ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är gratis och tillgänglig dygnet runt.

1177

Om du har frågor om symptom eller behöver sjukvårdsrådgivning. Kontakta sjukvården via Vårdguidens webbplats 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller via telefon 1177. Linjen är öppen dygnet runt. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet kan du också ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

112

Vid livshotande tillstånd ring 112.

På webbplatsen krisinformation.selänk till annan webbplats finns en lista på viktiga telefonnummer om du har frågor om coronaviruset eller är orolig.

Krisinformation.se

Du kan även besöka webbplatsen krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där det finns samlad information om coronaviruset från ansvariga myndigheter.

Information på krisinformation.se om Coronapandemin: Detta gäller just nu. länk till annan webbplats

Information på lättläst svenska på webbplatsen krisinformation.se.länk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten

I alla lägen rekommenderar vi att du läser på Folkhälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats På webbplatsen finns de vanligaste frågorna och svaren om coronaviruset samlade.

Information om de allmänna nationella råden och rekommendationerna på Folkhälsomyndighetens webbplats. länk till annan webbplats

Utrikesdepartementet (UD)

Utrikesdepartementets webbplatslänk till annan webbplats kan du information om vad som gäller för utresa och inresa till Sverige. Om du ska resa utomlands, se till att hålla dig uppdaterad om landets lokala regler.

Att vaccinera sig mot covid-19 är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk. Vaccin kan också minska risken att smitta andra. Efter vaccinationen bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Det är dock inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Men du löper ändå mindre risk att bli allvarligt sjuk.

Beroende på vilket vaccin som används behövs olika antal doser för ett bra skydd. I nuläget behövs två doser. Det tar minst en vecka efter sista dosen innan kroppen har byggt upp ett fullgott skydd.

Fortsätt att skydda dig och andra

Du som har vaccinerat dig behöver ändå fortsätta att följa rekommendationerna för att hindra smittspridning.

  • stanna hemma vid symtom
  • hålla avstånd till andra människor
  • tvätta händerna ofta.

Läs mer om vaccination hos Region Jönköpings länlänk till annan webbplats

Läs också frågor och svar om vaccination hos Vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats

Information om vaccination finns även på lättläst svenska.länk till annan webbplats

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns även teckenspråkstolkad information om vaccination.länk till annan webbplats

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.