Lyssna på sidan Lyssna

Kontaktperson

Vad innebär det att vara kontaktperson?

Som kontaktperson fungerar du som ett stöd och en social kontakt för ett barn eller en tonåring. Vad ni gör tillsammans beror på vad som behövs göras och vad barnet eller ungdomen själv vill göra. Vanliga aktiviteter kan vara

  • att ta en fika
  • gå en promenad
  • gå på bio eller teater
  • fiska
  • se på hockey
  • åka till badhuset
  • spela fotboll
  • annat som ni båda är intresserade av.

Vanligtvis handlar det om en ung person som behöver en trygg vuxen som har tid att lyssna och ge stöd eller en person att hitta på saker tillsammans med som kan hjälpa till att stärka självkänslan. Vissa ungdomar behöver hjälp att bryta ensamheten och att komma ut i samhället. Andra behöver stöd i skolarbetet eller i att hitta en fritidssysselsättning.

För att bli kontaktperson ska du ha fyllt 18 år. Det krävs ingen särskild utbildning men du ska ha ett stort engagemang och ha förmågan att vara närvarande och att lyssna. En kontaktperson ska ha intresse av att skapa varaktiga relationer och ha respekt för den unges behov och situation.

Är du intresserad av att bli kontaktperson eller om du vill veta mer om vad det innebär är du välkommen att ringa eller mejla individ- och familjeomsorgen.

Vill du bli kontaktperson får du komma på en intervju och berätta om dig själv och dina tankar om att bli kontaktperson. Det görs även en obligatorisk kontroll av polis- och socialregister.

Till kontaktpersoner utgår ersättning enligt Sveriges Kommuner och Regioners rekommendationer.

Kontakt

Individ- och familjeomsorg

Villagatan 12
576 80 Sävsjö
socialen.soc@savsjo.se
0382-154 60

Öppettider reception

Måndag - fredag 08.30-15.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Telefontider handläggare

Handläggare på äldreomsorgen och funktionshinderomsorgen har telefontid vardagar klockan 08.00-09.30. Handläggare på barn- och unga och ekonomiskt bistånd har telefontid vardagar klockan 08.30-09.30.

Vid akuta situationer

Vid akuta situationer utanför ordinarie kontorstid kontaktas socialjour - som nås via larmnumret 112.