Lyssna på sidan Lyssna

Familjehem

Läs mer om:

Familjehem

Vad innebär det att vara familjehem?

Ett familjehem ska ge barnet trygghet, omsorg och kärlek. Familjehemmet ska inte ersätta barnets föräldrar utan utgöra ett komplement till dem. Det är därför mycket viktigt att barnet får behålla kontakten med sin sina föräldrar och att familjehemmet underlättar i kontakten med barnets familj. För att en familjehemsplacering ska bli bra krävs ett gott samarbete mellan familjehemmet, barnets föräldrar och socialtjänsten.

När ett barn placeras i ett familjehem är målet att barnet så småningom ska kunna flytta tillbaka till sina föräldrar, något som inte alltid är möjligt. Detta innebär att det är svårt att säga hur lång tid barnet kommer stanna. Ibland rör det sig om några månader och ibland stannar barnet kvar i familjehemmet under hela sin uppväxt.

Som familjehem har man regelbunden kontakt med en socialsekreterare som har ansvar för familjehemmet och som kan vägleda, svara på frågor och hjälpa till i besvärliga situationer.

Familjehemmet får ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning.

Varför behövs familjehem?

Det finns barn och ungdomar som av olika skäl inte kan bo hos sina föräldrar. Det kan bero på att föräldrarna lider av någon sjukdom, har missbruksproblem eller andra orsaker som gör att föräldrarna inte klarar av föräldrarollen.

Det kan också röra sig om ungdomar som på grund av missbruk eller kriminalitet behöver komma till en annan miljö under en tid. Ibland kan relationsproblem och konflikter i familjen innebära att barnet och föräldrarna behöver komma ifrån varandra för en tid.

Ibland kan släktingar eller andra närstående bli familjehem, men om detta inte är möjligt behövs det andra familjer som för en kortare eller längre tid kan ge barnet den kärlek och omsorg som behövs för att barnet ska få förutsättningar att fortsätta utvecklas och må bra.

Vilka kan bli familjehem?

Eftersom barn är olika och har olika behov finns det också behov av olika sorters familjehem. Man kan bo på landet eller i stan, i hus eller lägenhet, vara ensamstående, gift eller sambo, med eller utan barn. Det viktiga är att barnen kommer till trygga hem med stabila, omsorgsfulla vuxna som kan ge barnen kärlek, tid och engagemang.

Hur blir man familjehem?

Familjehemsresursen är en gemensam verksamhet som drivs av Jönköpings läns kommuner. Verksamheten rekryterar och utbildar familjehem som tar uppdrag för någon av kommunerna i länet.

Om ni vill ha mer information och är intresserade av att bli familjehem får ni gärna skicka in en intresseanmälan till Familjehemsresursen. Efter en första kontakt görs vanligtvis ett hembesök. Det görs även registerkontroller hos polisen, kronofogden och i socialregistret. Därefter bedöms, i dialog med er, om det är lämpligt att gå vidare i utredningsprocessen. Familjehemsresursen kommer då att förmedla kontakt med en av länets kommuner, som är i behov av ett familjehem. Vilken kommun det blir beror på var ni bor, vilket uppdrag som passar i just er familj samt era egna önskemål. Socialtjänsten i den utvalda kommunen kommer att besöka er och gå vidare i utredningsprocessen.

Intresseanmälan till Familjehemsresursen kan du göra här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Familjehemsresursens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Individ- och familjeomsorg

Villagatan 12
576 80 Sävsjö
socialen.soc@savsjo.se
0382-154 60

Vid akuta situationer utanför ordinarie kontorstid kontaktas socialjour - som nås via larmnumret 112länk till annan webbplats eller hoglandet.socialjour@eksjo.se.

Telefontider  (innan 9.00 hänvisas till handläggarnas direktnummer)
Biståndshandläggare 8.00 - 9.30
LSS-handläggare 8.00-9.30
Barn och unga 8.30 - 9.30
Ekonomiskt bistånd: 8.30 - 9.30

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.