Lyssna på sidan Lyssna

Smak för livets goda

I Sävsjö kunde makarna Prim förverkliga sin dröm om ett eget konditori. Här fanns också lediga tomter för huset i New Englandstil som de ville bygga. 


Makarna Prim

Makarna Hanna och Daniel Prim tillsammans med sin dotter.

 

Hannas arbete på Bernts konditori i Gnosjö och Daniels på Lennarts konditori i Eksjö var stimulerande och roligt. Plötsligt en dag möttes de på dansgolvet. Det kanske var en bugg eller en foxtrot som fick dem att börja prata. De trivdes i varandras sällskap och började ses vid sidan av dansen. Sedan dess har tio år passerat och det ena har lett till det andra.

Hanna är utbildad kock och Daniel är kock och bagare. De hade båda, var för sig, burit på en dröm om att någon gång starta eget. 

– Vi började titta i tidningar och på nätet. Det fanns några alternativ som vi fastnade för, bland annat i Sävsjö där Melins konditori var till salu. Vi visste egentligen inget om staden men stämde möte med mäklaren och ägaren, berättar de.

Lokalen från 1800-talet var sliten men Hanna och Daniel såg potentialen. De tidigare ägarna tyckte också att deras vision var helt rätt.

– Vid 25 års ålder blev vi ägare till ett eget konditori och två tillhörande lägenheter på våningen över, säger Daniel.

 

Melins Konditori, Sävsjö

Melins Konditori, Sävsjö

 

Med god hjälp från anhöriga påbörjades ett stenhårt arbete för att fräscha upp lokalerna. Första året jobbade de veckans alla dagar och renoverade på kvällar och helger. 

– Det var tufft men vi ville inte bara delegera till våra anställda utan få en chans att själva möta kunderna! Efter hand har medarbetarna fått ta över allt mer och vi försöker dela på föräldraledigheten och hitta stunder då vi bara tar det lugnt tillsammans.

Till en början bodde de i en av lägenheterna ovanför bageriet, vilket gjorde gränsen mellan arbete och fritid otydlig. När ett lokalt husföretag saluförde ett nytt bostadsområde på Tällevad, i tätortens utkant, blev de intresserade.

– Vi har alltid varit framåt och velat satsa, så vi tog ett snabbt beslut. Två miljoner för en nybyggd villa i New Englandstil var billigt när vi jämförde med mycket annat. Ibland måste man våga chansa för att komma framåt och vi orkade inte med ett renoveringsobjekt till, säger Daniel.

Krafterna har istället lagts på att totalrenovera och bygga till lägenheterna och konditoriet. Bostadsläget i Sävsjö har gjort lägenheterna eftertraktade och lätta att hyra ut. I konditoriet byggdes en ljus och trevlig cafédel för gästerna att sitta i och nyligen invigdes en ny butiksdel. På baksidan har man inrett en lummig uteservering med en liten damm och en pergola utmed ån. Stora förändringar har också gjorts när det gäller arbetsmiljön för de anställda i bageriet och kallskänken. Sammantaget har man investerat flera miljoner kronor i sin dröm.

– Vi är stolta över att bidra till stadens utveckling genom att skapa liv i centrum. Vi har velat bygga en trevlig miljö för kunderna, som hela tiden varit väldigt positiva, säger Hanna.

Verksamheten går bra och ryktet om deras fräscha konditori har spridit sig via djungeltelegraf och sociala medier, både till företag och privatpersoner.

Efter hand har de etablerat sig privat och hittat nya vänner och grannar att umgås med. 

– Vi jobbar fortfarande mycket och har sällan tid att delta i lokala arrangemang, men vi känner att det är smidigt att bo och leva här med närhet till allt. Vi gillar att promenera och låter gärna bilen stå. Ibland längtar man förstås till storstädernas utbud men då ligger Sävsjö nära till det mesta!

 

Makarna Prims nya villa i New Englandstil

Makarna Prims nya villa i New Englandstil

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.