Lyssna på sidan Lyssna

Här bygger entreprenörerna sin framtid

Hon fortsätter att utveckla familjeföretaget. Han erövrar världen med smarta energilösningar.
Pernilla Wihrén och Niclas Jonsson är två framgångsrika entreprenörer som driver företag med Sävsjö kommun som bas.


Niclas Jonsson och Pernilla Wihrén

Niclas Jonsson och Pernilla Wihrén driver båda framgångsrika företag.

 

På bordet framför Pernilla Wihrén och Niclas Jonsson ligger en arkitektritning på drömhuset. Tomten vid Slättsjön, nära Vrigstad samhälle, är redan inköpt och endast detaljer återstår innan spaden kan sättas i marken.

– Ända sedan jag var barn har jag drömt om att någon gång få bygga ett hus där. Nu ska det bli verklighet, säger Pernilla. 

Niclas, som ofta jobbar i storstäderna, framhåller att de nu kan köpa en ståtlig villa med strandtomt för samma pris som en lägenhet kostar där.

– Ibland måste man stanna upp och fråga sig vad livskvalitet är egentligen. Jag ser i stort sett bara möjligheter här, säger han.

Sedan en tid tillbaka har Niclas flyttat till Vrigstad där han bor tillsammans med Pernilla. Hon är en välkänd företagare i kommunen och har tagit över som VD för Ostkaksbageriet i Vrigstad; ett familjeföretag som utvecklats stadigt sedan starten 1970 och flera stora kontrakt har tecknats med ledande matkedjor.

– Vi har inte som mål att bli störst utan att försöka vara bäst. Vi vill behålla den familjära känslan och det hantverksmässiga sättet vi byggt vår verksamhet på, säger Pernilla.

För Niclas Jonsson har det ena lett till det andra. Han har tagit varje tillfälle att utveckla sin företagsgrupp BK Tech. Historien om hur stormen Gudrun 2005 fällde skogen på familjegården, hur priserna sjönk och hur Niclas fann innovativa sätt att såga och förädla sågbiprodukterna tål att berättas om och om igen. Stormen ledde till ett eget sågverk, till utveckling av egen utrustning och till en pelletsfabrik.

– Vi skaffade massor av kunskap under resans gång och när pelletsen var klar stod vi inför nästa utmaning; vi behövde hitta köpare av det vi producerade, säger Niclas.

Steget mot att profilera sig som ett komptensföretag var inte långt. Telefonen gick varm utan en enda marknadsföringskrona. Behoven var omättliga och företag och villakunder hade länge sökt efter någon som kunde trimma in och förädla deras värmeanläggningar.

– Efter hand har vi blivit experter på helheten på ett sätt som ingen annan före oss klarat. Vi har redan från start gått emot strömmen och satsat på kvalitet i stället för lågt pris.

Niclas blickar redan ut mot Europa och målet att omsätta en miljard om några år känns realistiskt.

– Vi har ett försprång och är redo när de nationella målen om förnybar energi ska uppfyllas. Då drar det igång på allvar. 

Niclas åtta bolag i BK Tech-gruppen sysselsätter idag 135 anställda. Denna makalösa entreprenörsresa har inte passerat obemärkt. I början av 2018 fanns han i Stockholms stadshus för att tävla om det prestigefulla priset ’Entrepreneur of the Year’, som en av sex nominerade i landet. 

– Jag ser möjligheter i allt och älskar att effektivisera och hitta besparingar. Det finns inga problem idag, bara möjligheter i morgon, säger han.

Nu ska de båda entreprenörerna satsa vidare med Vrigstad som bas. Pernilla tycker att det funkar utmärkt att driva verksamhet i Sävsjö kommun och Niclas, som tidigare bodde i Högsby, ser stor potential i och med flytten hit.

– Det ligger perfekt. Det kommer vara lättare att driva min verksamhet härifrån i och med att jag kommer närmare en större marknad och det är ett led i mitt effektivitetstänk. På 40 minuter når jag Jönköping och Växjö där det finns flygplatser. Stambanan går genom kommunen och E4:an ligger bara en halvtimme härifrån. Detta är några positiva exempel som gör det möjligt att vara entreprenör här, säger Niclas, som ser stor potential för kommunen i framtiden.

Pernilla värderar också de mjuka värdena som förälder.

– Det känns tryggt och smidigt att bo här, tillägger hon.

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.