Serveringstillstånd för alkohol

När behövs ett serveringstillstånd?

För att få servera starköl, vin, sprit eller andra jästa alkoholdrycker krävs ett serveringstillstånd. Servering enligt alkohollagens mening inträffar när någon tillhandahåller dessa alkoholdrycker mot ersättning. Ersättningens storlek har ingen betydelse.

Ett serveringstillstånd krävs oavsett om det gäller ett tillfälligt arrangemang eller om du behöver ett stadigvarande tillstånd för din restaurang.

När behövs inte ett serveringstillstånd?

För att det ska vara tillåtet att servera alkohol utan tillstånd krävs att det är ett helt privat arrangemang (ej förening, företag eller liknande) och att samtliga nedanstående punkter är uppfyllda samtidigt.

  • Det avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer,
  • det sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna,
  • det äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.

Avgifter

Kommunen tar ut en avgiftPDF för handläggning av ansökningar om serveringstillstånd och för tillsyn.  När ansökan kommit in och avgiften är betald startar handläggningen av ditt ärende.


Gör en ansökan

I Självservice kan du på ett smidigt sätt ansöka om tillstånd och anmäla förändringar. Du loggar in med hjälp av e-legitimation. Ansökan kan också ske på särskild blankett som erhålls från Socialförvaltningen.

Din ansökan kan gälla olika typer av  serveringstillstånd. För att beviljas ett serveringstillstånd ska vissa krav vara uppfyllda. Innan du ansöker behöver du samla ihop ett antal dokument som ska bifogas ansökan. Vi har tagit fram en checklistaPDF som vi gärna går igenom tillsammans med dig. Kontakta alkoholhandläggare och boka ett möte.


Anmäl förändringar i serveringstillstånd

Du som har ett serveringstillstånd kanske vill göra ändringar i din verksamhet. Beroende på vad det är du tänker göra ska du antingen anmäla en förändring eller ansöka om nytt tillstånd. Som tillståndshavaren har du anmälningsplikt i förhållande till kommunen i vissa situationer. I Självservice kan du på ett smidigt sätt anmäla förändringar.

Självservice - övriga tjänsterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(välj kategori "Arbete och Näringsliv")

Kontakt

Socialförvaltningen
Receptionen är öppen måndag till torsdag 9.00–16.00, fredagar 9.00-15.00. Lunchstängt 12.00-13.00

Villagatan 12
576 80 Sävsjö
0382-154 60
socialen.soc@savsjo.se

Vid akuta situationer utanför ordinarie kontorstid kontaktas socialjour - som nås via larmnumret 112 eller hoglandet.socialjour@eksjo.se.

 

Telefontider  (innan 9.00 hänvisas till handläggarnas direktnummer)

Biståndshandläggare 8.00 - 9.30

LSS-handläggare 8.00 - 9.30

Barn och unga 8:30 - 9.30

Ekonomiskt bistånd 8.30 - 9.30Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.

Savsjo.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.